Facebook

Solární alergie = Polymorfní světelná erupce (PLE)

je kožní onemocnění, které je vyvoláno působením slunečních paprsků. Jedná se o přehnanou reakci imunitního systému způsobenou fyzikálním podnětem.

Trpí jí asi jedna pětina lidí a to hlavně v brzkém létě, kdy je pokožka odkryta po dlouhé době slunečnímu záření. Její typické projevy se objevují obvykle několik minut po expozici na slunci a to nejčastěji na odhalených partiích těla – oblast výstřihu, krku, pažích, obličeji, kde dochází k výsevu oteklých ohraničených ložisek různé velikosti. Kůže nepříjemně a výrazně svědí, je zarudlá, dochází k otokům. Mohou se přidat i celkové příznaky jako je únava, malátnost, bolest hlavy, které většinou sami vymizí do 24hodin.

Při dalším vystavování slunci se příznaky mohou zhoršit. Reakce se u postižených jedinců pravděpodobně budou opakovat každý rok.

Příčiny PLE

UV záření, zejména dlouhovlnné UVA proniká hluboko do pokožky, kde může poškozovat buňky, vzniklé volné radikály vytvářejí vysoce reaktivní chemické sloučeniny a narušená buněčná obrana lidí s PLE potom reaguje nadměrnou imunitní reakcí.

Prevence

zdravý životní styl, pohyb, péče o tělo, zdravé stravování posiluje imunitní systém a tudíž pomáhá i při PLE

kůži vystavovat slunci postupně

omezit pobyt na slunci mezi 11-15 hod

chránit se vhodným oblečením, př. slunečními brýlemi

důležité je používat opalovací prostředek s vysokým UV filtrem 50+: řady Eucerin, Bioderma, Vichy, Ladival obsahují speciální přípravky pro děti i dospělé dle fototypu a individuální citlivosti pokožky (i hypoalergenní), nanést v dostatečném množství, nejlépe 30minut před pobytem na slunci

užívat antioxidanty jako: Beta-karotenvitamín E, vitamín C, Selen, Zinek, Lykopen, zbavují tělo škodlivých volných radikálů

Přiměřené slunění je pro člověka přirozené a důležité pro syntézu vitaminu D a ke správné imunizaci pokožky.

Umírněné opalování a prohřívání těla příznivě ovlivňuje i riziko vzniku některých chorob (včetně PLE). Profylaktická světelná terapie (desenzibilizace) nejlépe pod dohledem odborníka, kdy se postupně denně pobývá na slunci 15 až 20minut, otužuje pokožku, onemocnění se zlepšuje a může i zcela vymizet.

Léčba

při prvních příznacích omezit co nejvíce pohyb na slunci

dodržet zvýšený pitný režim 3l vody/den

doplnit minerály - Calcium eff.tbl., Litorsal eff.tbl. , Selen , Zinek , př.vitamíny C, E

podat antihistaminika např. Zyrtec, Zodac, Claritine, Fenistil, Analergin, Xyzal

lokální aplikaceFenistil gel, Bepanthen sensiderm, př.krém s obsahem kortikoidů Hydrocortison ung., Panthenol pěnamléko, Aloe vera gel

chlazení kůže – obklady, aplikace Thermální vody

Pozor na fotosenzitivní potenciál některých látek, které mají schopnost vystupňovat kožní reakci na sluneční záření, po jejich zevní aplikaci nebo vnitřnímu užití se kůže stává citlivější na světlo.

Do této skupiny patří 15 000 látek z životního prostředí např. rostliny - třezalka, bolševník, bršlice, pampeliška, sedmikráska, zelenina jako je petržel, celer, ovoce - fíky, citrusy.

Mezi chemické látky pak zejména parfémy a barviva, sacharin, dehty, éterické oleje. Fotosenzibilizující léčiva: antibiotika a chemoterapeutika (chloramfenikol, doxycyklin, klaritromycin, kotrimoxazol, ofloxacin), nesteroidní antiflogistika (ketoprofen, diklofenak, indometacin, naproxen), diuretika (furosemid), hormonální antikoncepce (estrogeny, gestageny), tricyklická antidepresiva, retinoidy, benzoylperoxid.


Mgr. Eva Kulichová

Lékárna Draháň

červen 2021

Zdroj: www.lekarnickekapky.cz, www.eucerin.cz