Facebook

Trpíte bolestí a zhoršenou pohyblivostí zápěstí?

Míváte problémy s drobnými manuálními úkony, například se zapínáním knoflíků? Pak se možná právě vás týká takzvaný syndrom karpálního tunelu, který je způsobený útlakem nervu v oblasti zápěstí.

Příčiny a projevy

Toto onemocnění vzniká nejčastěji dlouhodobým namáháním zápěstí jako je práce s myší/klávesnicí, hra na strunný hudební nástroj, práce s kleštěmi (vinaři) či vibračními nástroji (motorová pila), zvedání těžkých předmětů (skladníci). Může vzniknout také jako následek úrazu zápěstí. Hlavními příznaky Syndromu karpálního tunelu jsou brnění, podobné mravenčení, zmenšující se citlivost na dotyk až necitlivost a bolest jedné nebo obou rukou, projevující se oslabením stisku a obratnosti ruky.

Léčba

Co se týče samoléčby syndromu karpálního tunelu na prvním místě se doporučuje klidový režim. Je možné použít různé dlahy či ortézy, které namáhanému zápěstí uleví a zafixují ho ve správné pozici (3M Futuro zápěstní ortéza: 3M FUTURO Zápěs.ortéza voděodolná levá vel.S-M). Zápěstí je vhodné masírovat a promazávat bylinnými mastmi (Karpal Akut) pro uvolnění a zlepšení prokrvení či při silnější bolesti krémy/gely s protizánětlivým a analgetickým účinkem (Voltaren Forte, Olfen Forte, Aulin gel, Ibalgin gel). K dlouhodobému užívání doporučujeme užívat doplněk Revitanerv strong či lék Milgamma N, jenž obsahuje silné dávky vitaminů B. Na akutní bolest lze užívat léky ze skupiny nesteroidních antirevmatik (Ibalgin tbl., Voltaren tbl., Dexoket, Nalgesin), před jejich užitím je vhodné se poradit s lékárníkem, který zhodnotí vhodnost jejich kombinace s dalšími užívanými léky.

Obecně platí, že pokud potíže přetrvávají či se stále zhoršují, je vhodné je konzultovat s lékařem a přistoupit k případné chirurgické léčbě, která v tomto případě dosahuje výborných výsledků.


PharmDr. Anna Šantorová

lékárna Centrum Mělník

říjen 2021

zdroj: lekarnickekapky.cz