Facebook


Těhotenství je obdobím, kdy by ženy více než kdy jindy měly dbát na to, aby byly zdravé a zdravým životním stylem a opatrností předcházely nemocem. Chřipka a nachlazení se bohužel nemusí vyhnout ani nastávajícím maminkám.
Pokud však k nějakému onemocnění dojde, je potřeba vědět, že léky a doplňky stravy, které žena užívala před těhotenstvím, nemusí být v těhotenství vhodné.

Rýmu a ucpaný nos lze v těhotenství bezpečně řešit pomocí:

1. Mořské vody

Jsou používané ve formě spreje a podle koncentrace soli je dělíme na:
• Hypotonické, které čistí nosní sliznici, např. Vincentka nosní sprej
• Izotonické, obnovující přirozenou vlhkost sliznice např. Sterimar nosní sprej
• Hypertonické, které uvolňují ucpaný nos např. Physiomer alergie, Quixx nosní sprej

2. Bylinné nosní kapky a spreje

Obsahují éterické oleje, které protáhnou nos a obnoví přirozené funkce sliznice nosu.
Lze je použít i k aromaterapii. Pinio nasal nosní kapky a sprej.

3. Nosní konvička

Nosní konvičky jsou určené pro výplach nosu pomocí solných roztoků. Odplavují nečistoty z nosu i nosních dutin, uvolní ucpaný nos a pomáhají i předcházet dalším infekcím. Rhino Horn nosní konvička

https://www.rhinohorn.cz/video/

4. Inhalace

Léčbu rýmy je možné podpořit použitím inhalátorů. Inhalace zkracuje dobu léčby a pomůže zvlčit sliznici nosu a dýchacích cest. Těhotné mohou i inhalaci využít solný roztok, Vincentku přírodní. Biotter ProMesh inhalátor ultrazvukový 1 sada, Biotter DIAGNOSTIC inhalátor kompre.Econstellation

Kromě běžné infekční rýmy z nachlazení mohou však těhotné trpět i rýmou jiného původu tzv. těhotenskou rýmou, která se projevuje především pocity ucpaného nosu, je způsobena hormonálními změnami a postihuje asi třetinu nastávajících maminek. Obvykle mizí do dvou týdnů po porodu.

Pozor na běžně používané přípravky tzv. dekongestanty, sloužící k uvolnění ucpaného nosu oplasknutím nosní sliznice. Tyto se v těhotenství nedoporučují používat.

Kdy s rýmou v těhotenství k lékaři?

Rýma je za běžných okolností dobře zvládnutelná samoléčbou. V některých případech je však vhodné vyhledat lékaře, abyste zabránili rozvoji závažnějších komplikací. A to u:

• Rýmy přetrvávající déle než 7 dnů
• Horečky nad 38 °C
• Hnisavé rýmy (sekret zbarvený do zelena či žluta)
• Krvácení z nosu
• Bolesti hlavy, bolesti ve tváři či za očima, bolesti zubů nebo bolest v uších

Jaká jsou režimová a preventivní opatření proti rýmě a kašli v těhotenství?

Léčku rýmy je také zapotřebí doplnit pestrou stravou bohatou na vitamíny a minerály a také dostatečným přísunem tekutin.

Součástí pitného režimu mohou být bylinkové čaje. Ale i tady je třeba opatrnost. Pro těhotné ženy nejsou některé bylinkové čaje vhodné, např. i některé směsi na nachlazení. Je vhodné používat směsi určené přímo těhotným ženám nebo čaje jednodruhové. Například heřmánek, lípa, bez černý, meduňka, měsíček. Zbytek tekutin je lépe doplnit neperlivou vodou.

Nezbytnou částí léčby je odpočinek, teplo a klidový režim. Nezapomínejte na základní hygienická pravidla. Vždy je třeba si dopřát dostatek spánku a pobytu na čerstvém vzduchu.


Mgr. Petra Zimermanová

lékárna Centrum Mělník

listopad 2023

zdroj: www.lekarnickekapky.cz, www.klinickafarmakologie.cz, www.lekarnici.cz