Facebook

Vitamin C (kyselina L-askorbová) patří do skupiny ve vodě rozpustných vitamínů, který je důležitý pro růst a udržování zdravých kostí, zubů, dásní, kolagenu (součástí kombinovaných přípravků na obnovu kloubní chrupavky - GS Condro diamant tbl., Proenzi 3plus, Kamzík cps.) a krevních cév. Je nezbytný pro energetický metabolismus a správnou činnost nervové soustavy, pro vstřebávání železa z potravy. V neposlední řadě působí jako antioxidant, podporuje správnou funkci imunitního systému a je důležitý i pro hojení ran.

Vitamin C

si neumíme v těle vytvářet sami, proto ho přijímáme v potravě. Jsou ale situace, kdy je vhodné jeho příjem zvýšit.

· Celková únava, slabost

· Bolesti dásní, krvácení z nosu (vhodná kombinace s rutinem, např. Ascorutin 50tbl.)

· Probíhající infekční onemocnění a období rekonvalescence (vhodná kombinace s vit D3 a zinkem-Ascorvita max tbl., Cetebe Immunity forte cps.)

· Po těžkých úrazech, popáleninách, rozsáhlých operacích

Preventivní zvýšené podávání je vhodné u:

· Těhotné ženy (spotřeba zvýšená o cca 15%), kojicí ženy

· Děti při růstu

· Při nadměrné fyzické a duševní zátěži

· U kuřáků (až trojnásobná potřeba ve srovnání s nekuřáky)

· Obyvatelé velkých měst

· Jednostranná výživa-zejména u starých lidí

· Alkoholismus

Avitaminóza

absolutní nedostatek vitaminu C (Kurděje), se v dnešní době již nevyskytuje. V minulosti nedostatkem trpěli hlavně námořníci a lidé ve velmi chudých oblastech. Projevem je snížená imunita, porucha krvetvorby a zvýšená krvácivost dásní, pod kůži, do svalů, nehtových lůžek.

Bohaté na přírodní vitamin C jsou např.:

šípky, acerola, rakytník, černý rybíz, rajčata, paprika, petrželová nať, pažitka, brokolice, růžičková kapusta, řeřicha, kopřivy. Bohužel se jeho obsah ztrácí tepelnou úpravou (až 60%), proto nejšetrnější způsob úpravy je příprava v páře.

Dávkování

Doporučená denní dávka je pro dospělého 75 -80mg. Pokud potřebujeme, můžeme krátkodobě zvýšit na 500-1000mg/den (Celaskon 500mg tbl. eff., GS Vitamin C se šípky 1000mg). Tyto vyšší dávky se doporučují vzhledem k omezené vstřebatelnosti v tenkém střevě (do 100mg) podávat v podobě cps s postupným uvolňováním (DL-vitamin C cps.), s lipozomální úpravou (Lipo C Askor Forte cps.), nebo si dávkování rozdělit do několika denních dávek (Celaskon 100mg tbl., Celaskon 250mg tbl.).

U dětí je doporučená denní dávka dle věku 30-70mg/den a s přibývajícím věkem spotřeba roste. Zdrojem pro děti by měla být hlavně strava (ovoce, zelenina). Ale pokud je potřeba vyšší příjem, dá se použít ve formě kapek (Cebion kapky), cucavých tablet (Celaskon pomeranč 100mg tbl.).

Protože se jedná o vitamin rozpustný ve vodě, tak si ho tělo neukládá do zásob a nedá se s ním tedy předávkovat. Přebytek se jednoduše vyloučí. Ale i tak se při jednorázových vysokých dávkách (nad 1g/den) může objevit podráždění žaludeční sliznice, nevolnost, zvracení, vysoká zátěž ledvin až ledvinové kameny.


PharmDr. Šárka Klečková

lékárna Medicentrum Mělník

únor 2024

zdroj: www.lekarnickekapky.cz, www.edukafarm.cz,  kniha - Volně prodejné přípravky v praxi lékárníka a lékaře