Facebook

Jaké vitamíny je vhodné tělu dodávat?

Pomalu nám přichází podzim a s ním i podzimní plískanice a chladná rána. Samozřejmě je to i větší zátěž pro naše tělo a zdraví. Abychom lépe odolávali nemocem, je vhodné zvýšit příjem vitamínů.

Co to jsou vitamíny?

Vitamíny jsou látky, které zajišťují v organismu důležité funkce a pochody. Organismus je nezbytně potřebuje, ale nedokáže si je sám syntetizovat, proto je musíme do těla dodávat pomocí stravy. Při zvýšené spotřebě nebo nevhodné stravě je potřeba vitamíny dodávat tělu v podobě vitamínových doplňků.

Kdy je vhodné užívat vitamínové doplňky?

  • při zvýšené zátěži organismu
  • při nedostatečném příjmu vitamínů z potravy – strava chudá na ovoce a zeleninu. jednostranná strava
  • při hypovitaminóze – nedostatek vitamínů zapříčiněný např. poruchou příjmu potravy, alkoholismem nebo onemocněním trávicího ústrojí

Vitamín C

Vitamín C je vhodné užívat nyní během podzimu a zimy. Tento vitamín je nezbytný pro odolnost organismu, tvorbu kolagenu a je také důležitým antioxidantem. Doporučená denní dávka je 60 mg na den, ale během zátěže organismu (nachlazení, rekonvalescence, kouření) se dá zvyšovat až na 1000 mg. Nejvíce vitamínu C obsahuje čerstvá zelenina a ovoce.
V lékárně máme na výběr mnoho lékových forem:

Pro zvýšení obranyschopnosti našeho organismu lze vitamín C kombinovat se zinkem (Celaskon horký nápoj).

Vitamín B

Vitamíny skupiny B je skupina vitamínů nacházející se v kvasnicích, masu, sýrech, celozrnných obilovinách a luštěninách.

  • B1 (thiamin) – používá se při snížené chuti k jídlu, svalové slabosti, zánětech nervů a během těhotenství
  • B2 (riboflavin) – užívá se při popraskaných koutcích a dermatitidách
  • B5 (kyselina pantotenová) - urychluje hojení ran. Bývá součástí přípravků na zlepšení kvality vlasů a nehtů (např. Dermax, Viaderm tbl.).
  • B6 (pyridoxin) - je vhodný u neurologických potížích, u ekzému nebo při dlouhodobém užívání antikoncepce.
  • B9 (kyselina listová) - podílí se na tvorbě tkání, červených krvinek a nervového systému. Její nedostatek během těhotenství může vést k samovolným potratům nebo k vývojovým poruchám míchy plodu. Užívá se samostatně (Kyselina listová forte tbl.) nebo v kombinace s ostatními vitamíny pro těhotné (Femibion, GS Mamavit).

Většina z těchto vitamínů je obsažena v B-komplexu, nebo jsou prodejné samostatně.

Vitamín A

Vitamín A se řadí mezi tzv. antioxidanty. To jsou látky, které chrání buňky před škodlivými účinky vnějších vlivů. Antioxidanty hrají důležitou roli v prevenci vzniku některých onemocnění, např. rakovina, onemocnění srdce, mrtvice, Alzheimerova choroba a nebo šedý zákal. Vitamín A je důležitý pro správnou funkci zraku, kůže a sliznic. Nejlepším zdrojem je rybí tuk, máslo a mléko. Tento vitamín také vzniká přeměnou betakarotenu, který je obsažen v zelenině a ovoci. Betakaroten lze také užívat ve formě tablet – Betakaroten, Walmark Betakaroten.

Vitamín D

Vitamín D pomáhá regulovat vápník a fosfor v těle. Zlepšuje vstřebávání vápníku z trávicího traktu a je důležitý pro pevnost kostí a zubů. Vitamín D se tvoří v kůži vlivem slunečního záření, ale bohužel v dnešní době, kdy trávíme většinu času v kancelářích, je vhodné tento vitamín do těla dodávat pomocí léků. Nedostatek vitamínu způsobuje tzv. měknutí kostí. To se projevuje zlomeninami, bolestmi kostí nebo zad. Vitamín D můžeme do těla dodávat ve formě roztoku, tablet (Vitamín D Generica) nebo v kombinaci s vápníkem (Caltrate tbl., Calcichew žvýkací tbl.)

Vitamín E

Vitamín E patří také mezi antioxidanty a chrání tělo před škodlivými radikály. Používá se např. při poruchách menstruačního cyklu, neplodnosti, bolesti prsou, cévních poruchách. Jeho hlavním zdrojem jsou rostlinné oleje. V lékárně je k dostání také ve formě tablet – Vitamín E Zentiva.

Multivitamínové přípravky

Multivitamínové přípravky lze užívat pro komplexní doplnění vitamínů. K dostání je např. Centrum tbl., Centrum Silver tbl. (složení přípravku odpovídá potřebám seniorů), Centrum pro ženy tbl., Centrum pro muže tbl. (obsahují vitamíny a minerály dle specifických potřeb ženy nebo muže), Pharmaton Geriavit tbl.

A nezapomínejme, že důležitým zdrojem vitamínů je i bohatá a pestrá strava.

PharmDr. Kristýna Kuželová

lékárna Centrum Mělník