Facebook

Chrapot může být příznakem celé řady onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek, což jsou dva vazy uložené v krku v hrtanu. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot.

PŘÍČINY CHRAPOTU

Nejčastější příčinou chrapotu jsou onemocnění, která postihují přímo hlasivky. Především akutní záněty hrtanu (laryngitidy), kdy se zánět dýchacích cest (zpravidla virový) rozšíří z nosu (při rýmě) nebo z krku na hlasivky, které v důsledku zánětu zbytní.

Mezi další příčiny chrapotu patří: chladný vzduch, klimatizace, refluxní choroba jícnu, kouření, nadměrné pití kávy nebo alkoholu, alergie, dlouhotrvající kašel nebo jednorázová námaha hlasivek (po koncertu, sportovním utkání).

Déle trvající chrapot bez jakýchkoli potíží pak může značit například nerovnosti na hlasivkách – tzv. uzlíky. Jedná se o zbytnělou vazivovou tkáň, která se tvoří v nejvíce namáhaném místě hlasivek. Tento problém se nejčastěji týká lidí, kteří hlasivky pravidelně a dlouhodobě namáhají (zpěváci, herci, učitelé). Dlouhotrvající chrapot či ztráta hlasu může poukazovat i na nádorové onemocnění.

CO NA CHRAPOT A HLASIVKY?

Jak se zbavit chrapotu?

Záleží na příčinách obtíží. Léčba chrapotu, který je způsobený jednorázovým namáháním hlasivek, bude spočívat především v klidovém režimu. Pokud za obtížemi stojí virové onemocnění, bude kromě toho nutné vyléčit infekci a rozředit hlen, který hlasivky potáhl.
K rozředění hlenu se používají léky usnadňující vykašlávání – ambroxol (Mucosolvan), acetylcystein (ACC eff.tbl.).
Léky na bolesti v krku zase pomáhají zničit bakterie a zmírnit zánět kolem hlasivek – Tantum verde, StrepsilsOrofar.
Vhodné jsou i přípravky, které vytváří ochrannou vrstvu na sliznici krku a brání tak usazení škodlivých bakterii – Voice Angin, pastilky s obsahem islandského lišejníku, nebo mají hojivý efekt – Panthenol tbl..
Z přírodních přípravků je vhodná minerální voda Vincentka, pít či kloktat, nebo ve formě cucavých pastilek (Vincentka pastilky). Z bylinek pak šalvěj, případně čaje, které mohou pomoci zbavit se hlenu – lípa, divizna, podběl.
Vhodnou alternativou je i homeopatický přípravek Homeovox.

Základem každé léčby hlasivek je samozřejmě klidový režim. Vyvarovat se zbytečnému mluvení, pobytu v klimatizovaných prostorách, pití alkoholu i kouření. Nechat hlasivky chvíli odpočívat a nesnažit se ani šeptat. Právě šepot jim totiž škodí ze všeho nejvíce.

Pokud obtíže nezmizí do tří týdnů, je nutné navštívit lékaře, ideálně specialistu přes ORL, který vyloučí závažnější onemocnění.


Monika Nedbalová

lékárna Draháň

listopad 2021