Facebook

Klasická antibiotika jsou synteticky vyráběná léčiva, která jsou určena k léčbě bakteriálních infekcí. V lidovém léčitelství se mnoho let používají tzv. přírodní antibiotika, která jsou rostlinného původu. Díky velkému počtu účinných látek působí nejen antibakteriálně, ale také antiviroticky nebo antimykoticky. Ty nejčastěji využívané jsou zmíněny v tomto článku. Dále mezi ně patří třeba cibule, křen, rakytník, lichořeřišnice, brusinky i některé léčivé houby (např. reishi, shiitake, cordyceps).

Česnek

Česnek, jako jedna z nejstarších léčivých rostlin, se v lidovém léčitelství aplikuje velmi často dodnes. Vnitřně se používá k posílení obranyschopnosti při chřipce a nachlazení nebo také při infekci močových cest. Zevně se česnek využívá při bolesti zubů, bradavicích, oparech či plísních. Musíme však dávat pozor na způsob zpracování, nejlepší je použít česnek čerstvý a z domácího zdroje. Při tepelné úpravě ztrácí většinu účinných látek. U citlivých osob může způsobit zažívací potíže, proto je potřeba s ním zacházet obezřetně. Z česneku se dá připravit také třeba čaj, tinktura nebo sirup, který lze ochutit medem, o kterém bude řeč později. K dostání jsou také přípravky ve formě tablet, které lze zakoupit v lékárně. (Allicor, Bioaktivní česnek, Černý česnek Terezia)

Zázvor

Zázvor patří mezi oblíbené léčivé rostliny s antibakteriálním a protizánětlivým účinkem. Výrazné aroma dokáže uvolnit dýchací cesty, čaj z čerstvého nakrájeného zázvoru prohřeje celé tělo a urychlí léčbu při chřipce a nachlazení, obklady pomohou při bolestech v krku a zahlenění. V zimních měsících při šíření různých infekcí můžete zázvor zařadit do svého jídelníčku, ať už ve formě čajů (Apotheke citron se zázvorem, pomeranč se zázvorem, zázvor s medem), bylinných kapek (Aromatica – s echinaceou) nebo pastilek (Mullerovy).

Tea tree olej

Další přírodní produkt s prokázaným hojivým, dezinfekčním, antibakteriálním i antimykotickým účinkem je tea tree, neboli čajovníkový olej. Má široké využití, nejen při nachlazení, ale i v kosmetice. Nejčastěji se používá přímo čistý tea tree olej (Dr. Popov) – např. k potírání drobných ran, popálenin, plísní, akné i oparů, nebo se po kapkách ředí do vody ke kloktání při bolestech v krku, do koupele nebo k inhalaci. Funguje také dobře jako repelent, proti vším a zklidní bolest po štípnutí hmyzem.

Med

Med je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších přírodních antibiotik. Při nachlazení, chřipce a infekcích horních dýchacích cest v první řadě lidé sáhnou po bylinkovém čaji s medem. Je důležité mít kvalitní med a přidávat ho až čaj nebude vařící (teplota kolem 50 °C). Díky příjemné nasládlé chuti je vhodný i pro děti. V kombinaci s cibulí nebo zázvorem je plno osvědčených receptů. V lékárnách lze zakoupit také sirupy na kašel (Dr.Muller jitrocelový sirup), pastilky na bolest v krku (Strepsils med s citronem) nebo horké nápoje na chřipku s obsahem medu (Coldrex s citronem a medem). Bolest v krku, bolesti kloubů a svalů, kašel, zvýšená teplota a rýma mohou být příznaky, jak virové, tak bakteriální infekce. Jak ale poznat, kdy opravdu navštívit lékaře? V každém případě je nutné první příznaky neignorovat. Nejdříve můžete vyzkoušet výše uvedené přírodní produkty ve vhodných kombinacích. Důležitý je také klidový režim, dostatek tekutin a spánku. Zvýšená teplota je důležitá pro boj s bakteriemi a viry, proto se ji nesnažte hned potlačit, tato fáze je nezbytná pro správnou funkci imunitního systému. Zakročit byste měli v případě, kdy teplota přesáhne hodnotu 38,5 °C. Pokud se váš zdravotní stav nelepší ani po třech dnech od prvních příznaků nebo se naopak zhoršuje a horečka pořád neklesá, je dobré navštívit praktického lékaře.

Tereza Barteková, DiS.

Lékárna Centrum Mělník

únor 2021

Zdroj: www.lekarnickekapky.cz