Chudokrevnost neboli anémie je definována jako snížení koncentrace hemoglobinu v krvi pod
fyziologickou mez běžnou u zdravých lidí v dané oblasti (v ČR je to 135 g hemoglobinu v litru krve u
mužů a 120 g u žen).
Příčiny anémie mohou být různé:
• Poškození nebo snížení produkce červených krvinek (nejčastěji z nedostatku železa, vitaminu
B12 nebo kyseliny listové, či onemocnění kostní dřeně)
• Významná ztráta krve (poranění, silná menstruace)
• Anémie chronických chorob (např. AIDS, ulcerózní kolitida, maligní onemocnění)
Příznaky anémie:
Mezi nejčastější příznaky patří – bledost, dušnost při námaze, tělesná slabost, únava, krátkodobé
snížení krevního tlaku změnou polohy, nechutenství, bolest hlavy, hučení v uších, nervozita, třes,
chladné končetiny, snížená schopnost koncentrace, kožní projevy (ragády), lámání nehtů a vlasů.
Nejběžnější typy anémie
1. Sideropenická – z nedostatku železa
Železo je 4. nejčastější prvek v zemské kůře a v lidském organismu je to nejhojněji zastoupený
stopový prvek. Dospělý člověk má v sobě 4 – 4,5 g železa, z toho cca 2,5 g v hemoglobinu (krevním
barvivu), který je důležitý pro přenos kyslíku. Nedostatečné zásobení kyslíkem může nepříznivě
ovlivnit funkce orgánů a tkání.
Nedostatek železa se může vyskytnout při těhotenství, kojení, dospívání, ale také u seniorů,
vegetariánů a při krevních ztrátách, kdy dochází ke zvýšené spotřebě, snížení přísunu či zvýšené
ztrátě.
Pomoci mohou určité doplňky stravy v tekuté formě:
Salus Floradix 250ml, Dr.Svatek MALTOFERROCHIN Medicinální víno 500ml
nebo v tabletách:
Favea Superželezo forte tbl.30, Barnys NovoFerrin cps.30, GlobiFer forte tbl.40
Nežádoucí účinky železa
K optimální resorpci železa dochází, pokud se užívá preparát nalačno (minimálně 30 min před jídlem),
protože během jídla nebo krátce po jídle se významně snižuje vstřebávání. Zapíjí se čistou vodou,
ovocnou šťávou nebo ovocným čajem, vhodný je také pomerančový džus pro obsah vitaminu C, který
zlepšuje vstřebání oproti mléčným výrobkům). Podávání železa může způsobit nevolnost, bolest
břicha, zácpu (často u starších pacientů) nebo naopak průjem a černé zabarvení stolice. Obecně lépe
tolerované jsou přípravky s postupným uvolňováním. Při výskytu nevolnosti je lepší užívat přípravek
s menším jídlem nebo zaměnit za jinou formu železa.
2. Megaloblastová – z nedostatku vitaminu B12 či kyseliny listové
Objevuje se zejména u vegetariánů a veganů, protože hlavní zdroj vitaminu jsou maso, vejce a
mléčné výrobky. V tomto případě je vhodné doplnit vitamin v podobě doplňku stravy.
(Favea Vitamín B12 tbl.30, Vitamín B12 1000mcg tbl.90, JAMIESON Kyselina listová 1000 mcg tbl.100, TEREZIA Hemoplus+kyselina listová cps.60)
3. Srpkovitá anémie
Jedná se o dědičné onemocnění, které se projevuje změnou tvaru červených krvinek . Často se
vyskytuje v tropických oblastech.
Závěr
Na anémii je třeba nahlížet jako na symptom určitého onemocnění a je důležité cíleně pátrat
po příčinách jejího vzniku. Špatně diagnostikovaný typ anémie a tedy nesprávně zvolená léčba, může
navíc poškodit zdraví pacienta.
Jestliže u sebe pozorujete některé příznaky, je nejlepší se poradit s lékařem. Jeden až dva příznaky
nemusí nic znamenat, přesto platí, že pokud se necítíte dobře, je odborná rada na místě. Pomocí
běžného laboratorního vyšetření se zjistí vše potřebné a lékař poté určí, zda se musíte léčit nebo
postačí úprava stravy, případně užívání doplňků stravy.
Tereza Barteková, DiS.
lékárna Medicentrum
červen 2024
zdroj: odborná vzdělávací konference, www.pharmanews.cz