Facebook

Co jsou křečové žíly?

Žilní onemocnění dolních končetin patří k velmi častých chorobám. Jako křečové žíly nebo také varixy se označují rozšířené vinuté úseky hlavních žil povrchového žilního systému dolních končetin. Křečové žíly na dolních končetinách by neměly zůstávat neléčeny, jelikož může dojít k rozvoji komplikací v podobě pigmentace, dermatitidy a nakonec nejzávažnějšího stadia - žilních bércových vředů.

Jak poznáme, že máme křečové žíly?

Křečové žíly vznikají u lidí, jejichž žilní stěna je méně pevná vůči tlaku uvnitř cévy. Toto oslabení žilní stěny je pravděpodobně dědičné. Typickým projevem křečových žil je výrazná modrá kresba žil na dolních končetinách a jejich uzlovité ztluštění. Jejich vzhled se může velmi lišit. Pohybuje se od jemných tmavě modrých metliček až po rozsáhlé uzly.

Počáteční stadia jsou spíše vadou kosmetickou. V pokročilejších stadiích se přidávají otoky zhoršující se během dne, pocit tíhy a chladu v končetinách, únava končetin, bolesti, svědění kůže a noční křeče.

Jak tedy křečové žíly léčit?

Základem klasických léčebných postupů křečových žil je podpora žilního systému. Je založena na stlačení- kompresi postižené končetiny a dále na užívání léků tzv. venofarmak.

  • Kompresivní léčba spočívá v nošení kompresivních punčoch. Jejich používání představuje až 70% léčby žilního onemocnění. Venofarmaka jsou doplňkovou léčbou k punčochám. Jejich nošení zabrání bolestem a otokům a následně zpomalí vývoj onemocnění. Dnes je již k dispozici řada punčoch, které svou barvou i provedením uspokojí i ty nejnáročnější klienty.
  • Venofarmaka zmírňují nepříjemné pocity únavy, napětí, těžkých nohou, dále i křeče a otoky končetin. Jsou to látky přírodního nebo syntetického původu. Léčiva se podávají vnitřně ve formě tablet (Cilkanol, Venoruton), nebo také zevně ve formě gelů nebo mastí (Lioton gel). K dispozici je i řada potravinových doplňků zejména přírodního původu. Například Agiflex tbl., Varixinal tbl. a Priessnitz mazání na žíly a cévy nebo řada čajových směsí s pohankou.


Mezi další způsoby léčby křečových žil patří sklerotizace, chirurgická léčba, endovaskulární léčba a léčba laserem.

Na závěr 10 praktických rad pro pacienty s chronickou žilní nedostatečností
  1. Noste kompresivní punčochy.
  2. Vyhněte se dlouhému stání nebo sezení. Pokud to není možné, pohybujete alespoň dolními končetinami (přešlapujte, vstávejte na špičky).
  3. Vyberte si vhodný sport. Např. jízda na kole, tanec, chůze
  4. Polohujte si nohy do vyšší polohy, když sedíte (na stůl, na židli) nebo i když spíte (podložit polštářem).
  5. Pečujte o pokožku na dolních končetinách, aby byla optimálně hydratovaná.
  6. Vyhýbejte se teplému prostředí, zejména sauně nebo termálním koupelím.
  7. Sprchujte si nohy studenou vodou. Vhodné je i střídání teplé a studené vody.
  8. Předcházejte zácpě a nadváze.
  9. Navštěvujte pravidelně svého lékaře.
  10. Nenoste příliš těsné oblečení a boty na vysokých podpatcích.



Mgr. Petra Hujslová

lékárna Centrum Mělník