Facebook

Bradavice patří mezi virová infekční onemocnění, která jsou způsobena lidským papilomavirem (HPV). Jsou to drobné výrůstky na kůži a sliznicích. Nejčastěji postihují děti, ale vyskytují se i u dospělých.

Jak bradavice poznáme?

Jedná se o malé kožní výrůstky nejčastěji bílé barvy s hrubším povrchem do velikosti 1 centimetru. Vznikají nadměrným množením buněk kůže a sliznice. Vyskytují se na různých místech těla, nejčastěji na dlaních a chodidlech, prstech, na krku a obličeji nebo v oblasti genitálu. Bradavice většinou nejsou nebezpečné, jedná se spíše o estetický problém.

Jak se bradavice šíří?

Inkubační doba u bradavic může být v rozmezí 1 až 6 měsíců. Šíří se většinou ve vlhkém prostředí, např. ve veřejných bazénech, koupalištích, saunách, sprchách, šatnách nebo sdílením hygienických potřeb (ručníky, prádlo). Přenáší se i přímým kontaktem s nakaženým. Genitální bradavice se přenášejí pohlavním stykem.

Typy bradavic

1. Pravé bradavice
Jsou nejčastějším typem bradavic. Mají charakteristický vzhled „bambulky,“ jsou začervenalé a mají hrubý povrch. Postihují prsty na rukou a obličej. Mohou se vyskytovat ve skupinách.

2. Ploché bradavice
Vyskytují se hlavně na chodidlech. Vznikají v místech, kde je kůže namáhána. Mohou na nich být patrné červené tečky, což jsou drobné krevní cévy, kterými je bradavice vyživována.

3. Plantární bradavice
Mají plochý tvar, jsou narůžovělé barvy a vyskytují se ve shlucích na obličeji, krku a rukou. Nejčastěji se šíří při holení.

4. Genitální bradavice
Postihují oblast konečníku a pohlavních orgánů. Přenáší se pohlavním stykem. Tento typ bradavic je nutné konzultovat s lékařem.

Léčba a přípravky používané k léčbě bradavic

Nejčastěji se používají přípravky ve formě roztoků s obsahem kyselin salicylové, mléčné nebo mravenčí. Kyselina salicylová má v koncentraci 20 až 40 % keratolytický účinek (odstraňuje zrohovatělou vrstvu kůže), ke zvýšení jejího účinku se používá v kombinaci s kyselinou mléčnou, která leptá kůži. Přípravky by měly být aplikovány pouze na bradavici, ne na okolní kůži, kde by mohlo dojít k jejímu poleptání. Neměly by se aplikovat na obličej ani do oblastí pohlavních orgánů.

Phyteneo Kolodium forte – obsahuje kyselinu salicylovou, kyselinu mléčnou, extrakt z vlaštovičníku (alkaloid chelidonin) a terpentýnovou silici. Aplikují se 1–3 kapky 2x denně, lze použít u dětí od 3 let. Aplikace maximálně po dobu 10 dnů.

Duofilm – obsahuje kyselinu salicylovou a kyselinu mléčnou. Aplikace 1x denně, lze použít u dětí od 2 let.

EndWarts Original roztok – obsahuje 85% roztok kyseliny mravenčí. Aplikuje se 1x týdně, u dětí 1x za 2–3 týdny. Lze použít u dětí od 4 let, i u těhotných a kojících žen.

Další typy přípravků:

Kromě roztoků lze použít náplasti s obsahem kyselin trichloroctové nebo salicylové. Další možností jsou pera k odstranění bradavic, která fungují na principu kryoterapie (zmrazení).

Foot Care Náplasti na bradavice – obsahují kyselinu trichloroctovou. Jsou vhodné od 3 let. Aplikují se 1–2 náplasti denně.

Medrull náplasti na bradavice – obsahují kyselinu salicylovou. Aplikace 2x denně.

Lapis Tyčinka na bradavice – obsahuje dusičnan draselný a dusičnan stříbrný. Před aplikací je nutné odstranit parafínovou vrstvu ponořením do vlažné vody. Aplikuje se vtíravým pohybem 1–2x denně.

EndWarts Freeze kryoterapie bradavic – obsahuje oxid dusný, který zmrazí bradavici na –80 °C, je vhodný i pro děti od 4 let, bradavice vymizí v průběhu 10–14 dnů. Po aplikaci se přípravek uchovává v chladničce.

Urgo Bradavice kryoterapie – obsahuje dimethylether, který zmrazí bradavici, pro děti od 4 let.

EndWarts Pen pero k odstranění bradavic – obsahuje kyselinu mravenčí. Aplikuje se 1x týdně, u dětí 1x za 2–3 týdny, hrot pera se přiloží na bradavici na cca 3 sekundy. Je vhodný pro dospělé a děti od 4 let, lze použít i u těhotných a kojících žen.

Urgo Pero na odolné bradavice – obsahuje gel s kyselinou trichloroctovou, aplikuje se 2x denně po dobu 4 dnů. Lze použít od 4 let.

Excilor proti bradavicím 2 v 1 – kombinuje dvě efektivní metody: kryoterapii a ošetření gelem s kyselinou trichloroctovou. Vhodné pro dospělé a děti od 4 let. 1. den se aplikuje kryoterapie, 2–5. den ošetření gelem. U dospělých 2x denně, u dětí 1x denně.

Kdy je vhodná konzultace s lékařem?

V případě, že jsou bradavice na obličeji nebo sliznicích, jsou rozsáhlé nebo se vyskytují opakovaně, je nutná konzultace s kožním lékařem (dermatologem). K odstranění bradavic může dojít chirurgickým odstraněním, kryoterapií (tzv. „vypálení“ tekutým dusíkem), fotodynamickou terapií (ozáření světlem) nebo použitím laseru.

Prevence

Základem prevence je dodržování hygienických opatření, tzn. nenosit cizí obuv, nechodit bosí ve společných hygienických prostorách (koupaliště, sprchy…), používat vlastní hygienické potřeby, při nákaze minimalizace rizika přenosu na další osoby. Klíčová je také včasná diagnostika.


Tereza Švejcarová, DiS.

lékárna Medicentrum Mělník

říjen 2023

zdroj: www.lekarnickekapky.cz