Facebook

Lupy jsou přirozenou součástí zdravé pokožky hlavy. Nejsou nebezpečné ani nakažlivé. I tak potíže s lupy mohou vést k nepříjemným pocitům z neestetického vzhledu kůže, vlasů i oděvu, a být tak velkou zátěží na psychiku.

Lupy ve vlasech

Lupy jsou drobné suché šupinky, které vznikají nadměrným olupováním pokožky hlavy a které velmi rády ulpívají na ramenou.

Dělíme je na:

1. Suché lupy

Vyskytují se jako bílé a suché šupinky, které se z pokožky odlupují a vypadávají. Pokožka hlavy bývá suchá, svědící, podrážděná, ale není zarudlá.

2. Mastné lupy

Jsou výrazně větší a tmavší. Ulpívají v pokožce a ve vlasech. Pokožka na hlavě je zarudlá, svědí a nutí ke škrábání, což problémy ještě zhoršuje. Mastné lupy se zánětlivými projevy na kůži jsou příznakem onemocnění, které se nazývá seboroická dermatitida.
a její příčinou je přemnožení kvasinek rodu Malassezia, které přirozeně osidlují pokožku hlavy. Postihuje i mnoho dalších oblastí kůže (vousy, obočí, rýhy na straně nosu, hrud).

Problémy s lupy mají i sezónní výskyt – v zimních měsících se stav obvykle zhoršuje, v létě zlepšuje.

Lupy se častěji vyskytují u mužů a dále se na jejich vzniku mohou podílet některá onemocnění (Parkinsonova choroba, cukrovka, HIV, poruchy imunity).

Jak na lupy?

1. Správnou péčí o vlasy

 Časté mytí vlasů pomáhá k odstranění šupinek a kožního mazu. Nejlépe každý den.
 Vlasy neoplachujte příliš horkou vodou a nefénujte horkým vzduchem.
 Omezte používání nevyhovující vlasové kosmetiky. Například z řad tužidel nebo gelů na vlasy, které vysušují a dráždí pokožku hlavy.
 K umývání vlasů používejte speciální dermokosmetické šampony proti lupů, které obsahují aktivní složky proti lupům a zároveň pečují o pokožku hlavy. Přípravky proti lupům by měly na pokožce hlavy několik minut působit, proto je hned neoplachujte.

2. Eliminujte stres. Stres je přitěžujícím faktorem i v případě kožních potíží, tak nezapomeňte relaxovat.

3. Pobývejte na slunci. Při pobytu venku ovšem nezapomínejte na aplikaci ochranných opalovacích krémů a celkově na pravidla bezpečného pobytu na slunci.

4. Vylepšete svůj jídelníček. Zdravý životní styl a strava podporují normální stav vlasů i vlasové pokožky. Omezte přísun sacharidů.
Chcete-li jídelníček obohatit o složky, které obecně prospívají kůži, vlasům a nehtům, vybírejte přípravky s obsahem vitamínu A, B2, biotinu, C, mědi, zinku, selenu a aminokyselin, které jsou základními stavebními prvky keratinu, jímž jsou tvořeny vlasy. V lékárně můžete také zakoupit doplňky stravy s vitaminy a minerály určené speciálně na podporu vlasů a zdraví vlasové pokožky.

5. Pokud máte sklony k lupům, nenoste příliš těsné čepice a jiné pokrývky hlavy.

Jaký je rozdíl mezi dermokosmetickými šampony na lupy?

Šampony proti lupům se liší složením, koncentrací aktivních složek i způsobem použití. Často jsou určené na lupy suché nebo na mastné. Základem šamponů pro mastné lupy jsou složky, které omezují množení kvasinek (ketonazol, pirocton olamin, zinc pyrithion, climbazol, selenium disulfid) Dále se používají složky s keratolytickými účinky, tedy takové, které pomáhají změkčovat a odstraňovat zrohovatělou vrstvu pokožky (kyselina salycilová, síra, urea). Dále se uplatňují rostlinné výtažky pro redukci mazu, panthenol pro zklidňující účinky, tea tree olej pro dezinfekční účinky a další. Ideální je občas šampony proti lupům prostřídat a v cílené péči vytrvat, aby se problémy opakovaně nevracely.

Zde je pár příkladů:

Nizoral šampon
Mediket Plus šampon na suché a mastné vlasy
Mediket Ichtamo šampon na mastné lupy a seboreu
Skin-cap šampon
Bioderma Node DS šampon
Eucerin DermoCapilaire gelový šampon
Vichy Dercos anti danruff sensitive šampon
Vichy Dercos anti pelliculaire DS šampon


Mgr. Petra Zimermanová

lékárna Centrum Mělník

prosinec 2023

zdroj: www.lekarnickekapky.cz, www.solen.cz