Facebook

Opruzeniny jsou velmi častým problémem nejen dětí, ale stále více postihují i dospělou část populace, zejména v oblasti péče o seniory (geriatrii).

 

Plenková dermatitida se objevuje všude tam, kde dochází ke kontaktu moči nebo stolice s pokožkou. Hlavním vyvolávajícím faktorem je vlhká hydratovaná pokožka, která je následně náchylnější k poškození třením a oděrem. Dalším vyvolávajícím faktorem je kontakt kůže se stolicí. Ve stolici se nachází aktivované enzymy, které jsou přímo odpovědné za dráždivý potenciál stolice. Poškozená pokožka je pak bránou vstupu pro další dráždivé látky. Uvedené faktory navíc umožňují růst některých mikroorganismů. Nejčastější komplikací je druhotná infekce kvasinkou Candida albicans. Kvasinka způsobuje zarudnutí v oblasti genitálu a hýždí, postižená bývá i oblast třísel.

Je možné plenkové dermatitidě předcházet?

Základem terapie jsou režimová a hygienická opatření. K základním zásadám patří snížení vlhkosti kůže, zamezení tření v postižené oblasti volbou správného typu pleny a pravidelná a častá výměna plen.

V geriatrii se inkontinenční pomůcky (vložky, pleny, kalhotky) používají stále více pro svůj dobrý odsávací účinek. Tyto pomůcky ovšem zadržují vlhkost, brání větrání pokožky, odpařování potu a zvyšují teplotu kůže. Dochází ke změkčování svrchních vrstev kůže (maceraci), objevují se trhlinky a odřeniny a vytvářejí se tak ideální podmínky pro zachycení bakterií a plísní. Podle doporučení výrobců je ideální měnit inkontinenční pomůcky po 6-8 hodinách, bez ohledu na jejich znečištění, tzn. 3 - 4x za 24 hodin.

Dnes máme široký sortiment inkontinenčních pomůcek, s jejich výběrem Vám ochotně pomůže personál lékárny. K dispozici jsou i vzorky zdarma. Inkontinenční pomůcky může předepisovat i lékař na poukaz  s úhradou zdravotní pojišťovny.

 

Jak přistupovat k léčbě?

Opruzeniny je nutno léčit již v počátečním stadiu. Ke zvýšení bariérové funkce pokožky je při každé výměně pleny vhodné aplikovat ochranný bariérový krém. Mezi nejúčinnější ochranné látky na kůži patří oxid zinečnatý. Bariérový krém s oxidem zinečnatým se nanáší v tzv. ultratenké vrstvě. Naopak silná vrstva způsobuje tzv. okluzivní efekt, který může stav zhoršit. Pod silnou vrstvou krému se totiž mohou bakterie ještě více množit.

Většinou postačí masti a krémy s obsahem panthenolu, vitaminu E a zinku. Pokud dochází k závažnějším problémům a opruzení se nelepší ani při pečlivém ošetřování v průběhu jednoho týdne, je na místě navštívit lékaře.

Plenková dermatitida je v těchto případech již komplikována kvasinkovou nebo bakteriální infekcí. Často je nutno předepsat cílenější léčbu na recept. U závažnějších problémů se předepisuje např. pasta s obsahem protimikrobní látky nebo antimykotika zaměřená proti kvasinkám.

Látky vhodné k preventivnímu i léčebnému použití

Lanolin

  • Napomáhá uklidnění a zvláčnění pokožky. Díky své mastné konzistenci vytváří na pokožce dlouhodobě působící ochrannou vrstvu.

Oxid zinečnatý

  • Je zodpovědný za vysušení kožní sekrece při opruzeninách (působí adstringentně). V kombinaci s masťovým základem vytváří na pokožce ochranný film, který působí preventivně. Př. Sudocrem (oxid zinečnatý, lanolin),

Vitamin D

  • Podporuje granulaci tkáně a regeneraci horních vrstev pokožky i podkoží zejména v kombinaci s vitaminem E. Je obsažen v přípravcích s olejovými složkami, které promašťují a zvláčňují pokožku. Př. Rybilka (rybí tuk, vitamin D, vitamin E a oxid zinečnatý).

Dexpanthenol

  • Posiluje přirozené léčebné procesy, působí protizánětlivě a podporuje produkci kolagenu a elastinu v kožních buňkách. Př. Bepanthen® (dexpanthenol, lanolin).

Kreatin

  • V kombinaci s tukovými substancemi, panthenolem a heřmánkem vykazuje významný ochranný efekt v kožních přípravcích určených k prevenci před agresivními látkami obsaženými v moči a stolici. Př. MoliCare – růžová řada určená k ochranně namáhané pokožky (kreatin, zinek, mastné kyseliny, mandlový olej).

Clotrimazol

  • Tato účinná látka má široké spektrum antimykotického působení, a proto působí na celou řadu mikroorganismů, jako jsou dermatofyty, kvasinky a kvasinkové houby, plísně a dimorfní houby. Př. Imazol krémpasta® (clotrimazol).

Výše uvedený přehled účinných látek a přípravků představuje stručné shrnutí terapie pacientů s plenkovou dermatitidou. Pro výběr konkrétního přípravku se poraďte ve Vaší lékárně.

 

Mgr. Helena Nováková

lékárna Draháň

duben 2021

zdroj: www.lekarnickekapky.cz