Facebook

Osteoporóza neboli řídnutí kostí je chronické postupující onemocnění kostry. Charakterizované je úbytkem kostní hmoty a poruchami stavby kosti s následným zvýšením jejich křehkosti a zvýšeným rizikem zlomenin. Vytváří se stav nerovnováhy mezi novotvorbou kostní hmoty a jejím úbytkem, což má za následek vznik zlomenin bez předchozího úrazu nebo jen po malém úrazu. Tento stav je nejčastěji způsoben nedostatkem vápníku, vitaminu D, vitaminu K2, pohlavních hormonů a zvýšeným odbouráváním kostní tkáně při nedostatku fyzické zátěže.

Charakteristickým rysem osteoporózy je pomalý a často bezpříznakový vývoj. Toto onemocnění je někdy dlouhou dobu bezbolestné nebo se může projevovat jen pobolíváním v zádech. Nezřídka se na osteoporózu přijde až s první zlomeninou.

V kostní tkáni probíhá celoživotní přestavba (tzv. remodelace). V dětství a průběhu dospívání převažuje novotvorba, chrupavka je postupně nahrazována kostní tkání, pro kterou je nezbytná mineralizace. Ta zajišťuje potřebnou pevnost a odolnost k zátěži, která je na ni vyvíjena. Po dokončení tohoto procesu nastává krátké období, ve kterém je novotvorba a odbourávání kostní tkáně v rovnováze. V dospělosti převažuje odbourávání, a to v míře cca 0,5 % ročně. Přirozený úbytek kostní tkáně u člověka nad 50 let se pohybuje v rozmezí 1 – 2 % za rok a může být z mnoha příčin navýšen.

Komu nejvíce hrozí osteoporóza?

Vyšší riziko osteoporózy mají ženy po menopauze, kdy dochází ke snížení produkce ženských pohlavních hormonů (estrogenů a progesteronu). 40-50% žen ve věku nad 50 let utrpí během svého života zlomeninu v důsledku osteoporózy.
Osteoporózou jsou ohroženy i osoby s nízkou tělesnou hmotností, s malou fyzickou zátěží, kuřáci, konzumenti nadměrného množství alkoholu, lidé s rodinným výskytem osteoporózy, pacienti užívající pravidelně některé léky (např. glukokortikoidy) či lidé trpící některými onemocněními např. celiakií nebo Crohnovou chorobou.

Prevence

Režimová opatření

1. Zdravý životní styl – je jedním z nezbytných kroků, jedná se o upravení jídelníčku, který by měl obsahovat pestrou stravu se zaměřením na kvalitní bílkoviny, dostatek vápníku (případně fosforu a hořčíku), vitaminu D a vitaminu K2.

2. Dostatečná pohybová aktivita – pomáhá pro správný růst kostní tkáně a její uspořádání tak, aby byla kost odolná vůči zatížení. Pohyb nemusí být nijak fyzicky náročný, stačí svižnější chůze, turistika, jízda na kole apod., alespoň 30 minut denně.

3. Vyhněte se naopak alkoholu, černé kávě, kouření a pokud možno i stresu!

4. Prevence pádů je důležitá nejen mimo domov, ale i uvnitř něj. Je tedy vhodné eliminovat rizikové faktory pádu (pevná fixace koberců, protiskluzové prvky a madla v koupelně, přiměřená výška polic k postavě, dostatečné osvětlení ).

Léčba

•Příjem vápníku

– doporučená denní dávka je pro dospělého nad 50 let 1200 až 1500 mg vápníku. Nejpřirozenější a nejlépe pro organismus využitelný zdroj vápníku je jeho příjem potravou (mléčné výrobky – tvaroh, plnotučné mléko, tvrdý sýr). U pacientů, kteří nemohou nebo nechtějí upravovat jídelníček, je vhodné doplnit vápník pomocí farmak (př. Calcii carbonici tbl. , Calcium Pharmavit aj.). Jednotlivá dávka by však neměla překročit 500 mg, proto je vhodné denní příjem vápníku rozdělit do více denních dávek. Pro vstřebávání vápníku je důležitá přítomnost vitaminu D.

•Příjem vitaminu D

- pro suplementaci vitaminu D je doporučováno u dospělých 800-1000IU, u pacientů nad 70let až 2000IU. Vitamin D většinou získáváme během teplých měsíců (tj. od dubna do října) ze slunečního záření. Bohužel vlivem věku dochází ke snižování počtu receptorů pro vitamin D i jejich senzitivitě a ani zvýšená expozice slunci nevede k jeho dostatečné syntéze. Množství vitaminu D získávaného z potravy (olejnaté ryby, obohacené mléčné výrobky a další) je relativně nízké. Pro všechny zmíněné důvody je doporučována suplementace vitaminem D (Vigantolvit, Naturevia Vitamin D3) u osob starších 50 let a dalších rizikových osob. Výhodu přináší kombinované přípravky s obsahem vápníku i vitaminu D (Caltrate plus, Calcichew).

•Příjem vitaminu K2

– vitamin K2 hraje významnou úlohu při ukládání vápníku a dalších minerálů do kostí a zubů. Současně brání vytváření vápenatých usazenin ve tkáních a cévách a dokáže tyto nežádoucí usazeniny postupně vyplavovat. V potravě vitamin K2 najdeme v tvrdých sýrech, ale kvůli jeho nedostatečnému vstřebávání z potravy je doporučována jeho suplementace (Vitamin K2 Generica). Pro synergii účinku na zdraví kostí je vhodné užívat vitamin K s vitaminem D a vápníkem (Vigantolvit Osteo).

V závažných případech zrychlený úbytek kostní hmoty vyžaduje léky předepsané lékařem, které zpomalují, případně zastavují řídnutí kostí. Jedná se o tzv. antiresorpční léky, bránící nadměrnému odbourávání kostní tkáně a zároveň udrží její vhodné uspořádání, výrazně tím tedy snižují riziko zlomenin následkem i mírného nárazu.


Mgr. Helena Nováková 

lékárna Draháň

říjen 2022

zdroj: www.lekarnickekapky.cz