Facebook

Paměť je schopnost vštěpovat si, uchovávat a vybavovat si minulé vjemy, informace a zážitky.

Paměť dělíme na zrakovou, sluchovou, hmatovou, čichovou apod. Paměť dělíme podle délky na krátkodobou, střednědobou a dlouhodobou. Paměťové funkce jsou nezbytné pro naší orientaci v místě a čase, umožňují nám vnímání minulosti, přítomnosti a budoucnosti.
Poruchy paměti spočívají v různé míře narušení jednotlivých dílčích složek paměti.

Rizikové faktory pro vznik poruch paměti

• genetické dispozice

• onemocnění srdce a cév

• vysoký krevní tlak a hladina cukru, cholesterolu a triglyceridů v krvi

• zhoršené dechové funkce

• neléčená deprese

• nevhodná životospráva - kouření, nadváha a obezita

• nedostatek pohybu

• snížení sociálního kontaktu

• onemocnění štítné žlázy

• stavy po infarktu myokardu a cévní mozkové příhodě

• věk nad 60 let

• úraz hlavy

• nežádoucí účinky některých léků ovlivňujících psychiku (např. benzodiazepiny a hypnotika, léčiva používaná k léčbě nespavosti)


Fyziologickým stárnutím člověka se schopnost učit se novým věcem snižuje. Dochází k poruchám soustředění a především k poruchám krátkodobé paměti, což se projevuje roztržitostí a častým zapomínáním. Mění se také způsob myšlení. S přibývajícím věkem tak může docházet k přirozenému snížení výkonnosti jedince.

Poruchy paměti způsobené stárnutím se projevují nejčastěji jako neschopnost zapamatovat si jména nebo nedávné události. Poruchy krátkodobé paměti bývají dávány do souvislosti s poruchami soustředění. Závažnější jsou poruchy paměti, které souvisejí s vybavováním si důležitých informací (např. plánované schůzky, placení účtů, dodržování termínů atd.) a významným způsobem již zasahují do běžného života.

K odhalení příčiny je nezbytné cílené neuropsychologické vyšetření, které odhalí případná další postižení kromě postižení paměti (např. poruchy pozornosti, úsudku, chování nebo emocí) a umožní nasadit potřebnou léčbu. Tato vyšetření provádí neurolog, psychiatr, případně také psycholog.

Hranice mezi běžným zapomínáním a příznaky počínajícího syndromu demence může být někdy velice úzká, v tomto případě se může jednat o „mírnou kognitivní poruchu“ (zapomínání je častější, než je běžné, avšak člověk je stále samostatný).

Porucha paměti může být jedním z příznaků rozvíjejícího se syndromu demence. Demence se projevuje zhoršením mozkových funkcí, jako je paměť, myšlení a vyjadřování, ale také orientace v prostoru a čase, rozpoznávání blízkých osob, nebo i celkovém postižením osobnosti. Nejčastější příčinou demence je Alzheimerova choroba (až 60 % případů), dále pak Parkinsonova choroba, deprese a další. Rizikovými faktory jsou v tomto případě především rodinné dispozice, věk (nad 65 let) a změny v genetické výbavě.

Prevence a léčba

Pro předcházení a zmírnění potíží s pamětí se doporučuje dodržovat zdravou životosprávu, tzn. mít pravidelný pohyb, jíst stravu s vyváženým obsahem všech živin a zvýšit přísun omega-3 nenasycených mastných kyselin (například z tučných mořských ryb, vlašských ořechů a lněných nebo konopných semen). V neposlední řadě by mělo být aktivní trávení volného času.

Mezi skupinu volně prodejných léků, které se používají na podporu paměti, patří nootropika, která příznivě působí u onemocnění centrálního nervového systému. Přesný mechanismus jejich účinku není znám a efekt je prokázaný u krátkodobé léčby. Napomáhají funkci nervových buněk zlepšením přísunu glukózy a kyslíku do těchto buněk úpravou vlastností krve jako kapaliny.

Obsahují účinnou látku piracetam,používají se též na podporu soustředění a učení. Nootropika, kam patří účinná látka piracetam (např. Geratam®, Pirabene®, Piracetam AL®).

Povzbuzující účinky na paměť se předpokládají i u extraktu z kořene žen–šenu a výtažků z listů jinanu dvoulaločného - ginkgo biloba (např. Gingio, Tebokan. Využití těchto látek je možné v pomocné léčbě Alzheimerovy choroby a při únavě, vyčerpanosti a zhoršeném soustředění. Extrakty z kořene žen–šenu a z listů jinanu zlepšují paměť, pozornost a snižují zapomínání. Lecitin je další přírodní látka, která podporuje látkovou výměnu v nervových buňkách a zlepšuje schopnost učení a soustředění. Oblíbenými přípravky jsou také doplňky stravy s obsahem dimethylaminoethanolu neboli DMAE, který pozitivně ovlivňuje stárnoucí projevy, zlepšuje paměť a učení, aktivuje IQ a odstraňuje únavu. Přirozeně se tato látka vyskytuje v ančovičkách nebo sardinkách.


PharmDr. Irena Moutelíková

lékárna Medicentrum

září 2023

zdroj: www.lekarnickekapky.cz