Facebook

Voda je pro funkci našeho těla zcela nezbytná.

Umožňuje transport důležitých látek, zajišťuje prokrvení a termoregulaci, vytváří vhodné prostředí pro průběh reakcí, a také dodává pevnost a pružnost kůži a sliznicím. V současné době je však velmi časté, že dojde k narušení rovnováhy mezi příjmem a výdejem tekutin, voda neodchází tak, jak by měla, zadržuje se v těle a působí nepříjemné potíže. Možná se tento problém týká i vás.

Množství vody v těle závisí na věku, pohlaví, hmotnosti a podílu tukové tkáně. Významné je nejen množství vody, ale i její kvalita, to znamená obsah iontů. Největší podíl příjmu vody je pitným režimem. Obecně se dá říci, že 70 kg člověk má vypít 2,5-3 litru za den.

Příjem a výdej vody je za normálních okolností v rovnováze. Vylučování probíhá močí, stolicí, potem, ale také dýcháním, případně i zvracením.

Příčiny zadržování vody v těle

- Životospráva - nevhodný způsob stavování je důvodem k zadržování vody v těle.

- Nadváha a obezita - s nimi spojená metabolická onemocnění (hlavně cukrovka 2. typu)

- Další onemocnění jater, ledvin a srdce

- Užívání některých léků (např. hormonální antikoncepce)

- Hormonální výkyvy (menstruace, menopauza)

- Těhotenství

- Poruchy lymfatického systému - lymfa zajišťuje odvod odpadních látek. Dojde-li ke zpomalení průtoku, tak se tekutina hromadí a to vede k otokům

- Zatížení žilního systému

Projevy zadržování vody v těle

- Otoky - nejběžnější projevy zavodnění organismu-špatné proudění lymfy, žilní nedostatečnost. Pozor na srdeční onemocnění, pokud se otok objeví rychle je třeba vyhledat lékaře.

- Celulitida - opět špatné proudění lymfy v těle.

- Obtížné hubnutí - v případě, že cvičíme, zdravě se stravujeme a naše hmotnost se nesnižuje.

- Změny krevního tlaku, srdeční a dechová nedostatečnost jsou změny, které souvisejí s reakcí organismu na zvýšený objem tekutin v těle.

- Zvýšená potivost (stále vlhké dlaně a chodidla).

Prevence zadržování vody v těle

- Úprava životosprávy - pečlivě vybírat potraviny. Omezit polotovary, nadměrně kořeněná a slaná jídla. Snížit příjem cukru. Odkyselovat organismus, tím, že vyloučíme kyselinotvorné potraviny např. maso a masné výrobky, pikantní koření a pochutiny, ale i luštěniny.

Podpořit vylučování vody z těla je možné některou zeleninou (celer, petržel, okurka, rajče, špenát) a ovocem (černý rybíz, brusinky, meloun), dále zeleným čajem a některými bylinkami (libeček, maliník, černý bez, kopřiva, pampeliška nebo fenykl).

- Zařazení pohybové aktivity - doporučuje se nenáročné cvičení, při kterém se dbá na pravidelné dýchání. Pokud otékají nohy, je třeba se zaměřit na speciální cviky, které aktivují svaly na lýtkách.

- Lymfatické masáže - slouží k rozproudění lymfy v těle. Tyto masáže musí provádět odborníci. Nejsou bohužel vhodné pro každého, to by měl posoudit praktický lékař.

- Hydratace organismu - základem je dodržování pitného režimu. Doporučuje se čistá nesycená voda, neslazený zelený čaj a některé bylinné čaje, které podporují tok lymfy (např. Ryor Lymfodren, Grešík devatero bylin čistící čaj s červenou řepou, Dr. Popov kapky bylinné Lymfa-Detox, Bylinný čaj na lymfatický systém Fytofontana, Leros Očista lymfa… Dobré je také pít čaje, které mají močopudný efekt (Čaj bylináře urologický, Herbex Urologický čaj s brusinkami..) Vhodné je také podpořit činnost jater( Čaj bylináře jaterní, Jančův čaj jaterní…).

- Dostatečný přísun minerálů a vitamínů - otoky a zadržování vody je spojené také s nedostatkem a nebo přebytkem některých minerálů a vitamínů. Například při nadbytku sodíku je v organismu zadržována voda. Je tedy důležité omezit solení a pití minerálních vod s obsahem sodíku. Naopak nedostatek hořčíku nebo draslíku i vitamínu B6 vede k zadržování vody v organismu. Jejich přísun zvýšíme příjmem potravin na ně bohatých nebo potravních doplňků. (Magne B6 forte tbl., Magnetrans, Zdrovit Mg+B6 eff. tbl., Jamieson Draslík s postupným uvolňováním)

Podpůrné postupy

Nejdříve je nutné vyloučit závažnější příčiny zadržování vody v organismu nebo vedlejší účinky léčiv. K odvodnění organismu mohou přispět bylinné přípravky, které jsou dostupné v lékárnách (např. H2Out, Forfemina, KNEIPP 3 bylinky na odvodnění), jejich použití je však podmíněno doporučeními viz výše. Jejich použití je třeba konzultovat se svým lékárníkem.

Znovu opakuji, jak je velmi důležité dodržovat režimová opatření!


Mgr. Liběna Bartáková

lékárna Centrum

červenec 2023

zdroj: www.lekarnickekapky.cz