Facebook

Přirozená menopauza je označení pro konečnou zástavu menstruace, která je důsledkem ukončení funkce vaječníků. Termín je odvozen od řeckého „men“ (měsíc) a „pausis“(konec). Definitivní nástup menopauzy lze určit až zpětně, a to po období 12 měsíců bez menstruace.

Poslední menstruaci obvykle předchází klimakterium – přechod mezi plodným obdobím ženy a stářím. V této fázi života vyhasíná aktivita ženských orgánů, provázená výraznými hormonálními změnami, způsobenými poklesem tvorby pohlavních hormonů (estrogenů a progesteronu). Ve vaječnících postupně přestávají dozrávat vajíčka, menstruační krváceni je nepravidelné, až zcela ustane. Žena přestává být plodnou.

Snížení hladiny estrogenů vyvolává psychické, tělesné a funkční změny:

I.časné, označované jako klimakterický syndrom, který se projevuje příznaky:

            a) vegetativními – návaly horka, bušení srdce, pocení, bolesti hlavy

            b) psychickými – změny nálad, podrážděnost, úzkosti, deprese, lítostivost, únava,
nespavost

            c) přibývání na váze

Potíže lze částečně ovlivnit změnou životosprávy, pohybem, relaxací, dodržováním zásad spánkové hygieny nebo pomocí přírodních fytoestrogenů. Tyto látky jsou strukturou velice blízké pohlavním hormonům, proto při nedostatku estrogenů mohou částečně nahradit jejich funkci, a tak zmírnit řadu nepříjemných projevů. Fytoestrogeny se přirozeně vyskytují v některých rostlinách (červený jetel, soja, lněné a sezamové semínko, luštěniny jako hrách, fazole) nebo přírodních produktech (např. mateří kašička).

Lékárna nabízí řadu doplňků stravy např. Fytofem harmony, Sarapis soja, Isoflavon forte, Aliver Drmek obecný; čaj Gynastan-meno,. Pro poruchy spánku a změny nálad lze vyzkoušet bylinky např. levanduli, meduňku, kozlík, chmel, mučenku – ve formě čajů, tablet a kapek; návaly horka a pocení zmírní šalvěj.

II. pozdní změny, nastupují o něco později v důsledku postupného úbytku estrogenů.

Mezi tyto menopauzální projevy se řadí:

1. Osteoporóza
2. Kožní změny
3. Urogenitální atrofie
4. Zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění

ad.1 ) Osteoporóza

- souvisí s poklesem hladiny estrogenů, jehož důsledkem je zvýšení kostní resorpce a úbytek kostní hmoty. Kosti jsou náchylnější ke vzniku zlomenin (hlavně kosti zápěstí, paže, obratle, krček stehenní kosti). Pro zmírnění progrese osteoporózy je doporučován zvýšený příjem vápníku, vitamínu D3 (např. Caltrate plus, Calcichew D3 500mg/200IU), případně vitamínu K2.

ad.2) Kožní změny

- ztrátou kolagenu a vody se pokožka stává tenčí, sušší, chybí jí pružnost a elasticita, tvoří se vrásky. Vlasy častěji vypadávají, šediví a objevují se pigmentové skvrny na kůži. V boji proti vráskám nabízí lékárna potravinové doplňky s obsahem mořského kolagenu (např.Movit Mořský KolagenBeauty , Vital Proteins Marine Collagen). K hydrataci, zvýšení pružnosti a elasticity pleti se doporučují krémy s obsahem kyseliny hyaluronové a kolagenu (Vichy – Neovadiol, Eucerin -zlatá řada krémů s kyselinou hyaluronovou).

ad. 3) Urogenitální atrofie

- atrofie v oblasti vulvovaginální a dolních močových cest se projevuje ztenčením sliznic, suchostí, svěděním, pálením, případně záněty; diskomfortem při pohlavním styku. Těmto nepříjemným projevům můžeme předejít používáním vaginálních krémů (Vagisan Hydrokrém, Femina gel, Hydrofemin) případně vaginálních čípků (Cicatridina).

ad.4) Zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění

- nízká hladina estrogenů nechrání dostatečně cévy, zvyšuje se riziko aterosklerózy, což umocňuje zvýšení hladiny cholesterolu a krevního tlaku.


Klimakterium nastává zhruba mezi 45. – 55. rokem. K předčasnému klimakteriu dochází též po chirurgickém odstranění obou vaječníků.


Klimakterium i menopauza jsou přirozenou součástí života každé ženy. Ke zlepšení kvality života v tomto období lze využít řady volně prodejných přípravků, případně receptově vázaných léků ve formě tablet, krémů, sprejů nebo náplastí v rámci hormonální substituční léčby (HRT).


PharmDr. Hana Mostecká

lékárna Draháň

červenec 2024

zdroj: www.lekarnickekapky.cz, Velký lékařský slovník ( MUDr. M.Vokurka, J.Hugo a spol.)