Facebook

Proč kýcháme?

Příčin může být spousta – od reakce na silné světlo, chlad, nebo změnu vlhkosti vzduchu. Zdrojem kýchání mohou být i ostrá jídla. Zejména pepř obsahuje látku piperin, která po vdechnutí způsobuje nutkání kýchat. Častým důvodem je i nachlazení, které se kýcháním hlásí o slovo.

Tip: Chce se vám kýchnout, ale ne a ne k tomu dojít? Podívejte se do zdroje intenzivního světla a kýchnutí na sebe nenechá dlouho čekat.

Kýchám, tedy jsem

Kýchání je reflex, který má na starost nervová soustava. Je součástí imunitního systému, díky němu ze sebe dostáváte ven bakterie, mikroorganismy a dráždivé látky jako pyl a prach. Kýchnutím při nachlazení rozešlete do vzdálenosti až 3,5 metru dva až pět tisíc kapek složených z hlenu, slin a mikroorganismů.

Podrážděná nervová zakončení vyšlou signál do prodloužené míchy, mozek reaguje stažením svalů hrudníku a krku, zavřením očí a opřením jazyka o horní patro. Následná kontrakce svalů způsobí nám všem dobře známé kýchnutí.

Tip: Trápí vás kromě častého kýchání i dráždivé pocity v krku? Vyzkoušejte doplněk stravy Tantum Natura. Poradí si s nepříjemnými pocity v krku způsobenými změnou okolní teploty, vytápěním i nadměrným zatížením hlasivek.
Zajímavosti o kýchání
  • Při kýchnutí se zastaví všechny tělesné funkce včetně srdce
  • Kýchat můžete jen, když jste vzhůru
  • Proč při kýchání zavíráme oči? Je to reflex, který nás chrání před popraskáním očních žilek
  • Kýchnutí může mít rychlost až 180 km/h, což je vyšší než rychlost orkánu
  • Pokud byste chtěli kýchnutí zabránit, můžete si poškodit ušní bubínek
  • Rekordmankou v kýchání je Angličanka Donna Griffith, která kýchala celých 977 dní
Něco z historie
Kýchání spojujeme s řadou pověr a zvyků. Ve středověku lidé kýchání považovali za potvrzení pravdivosti vyřčených slov. Proto jej dodnes doprovázíme slovy „je to pravda“. Ve starověkém Řecku a Římě lidé z kýchání dokonce věštili. A kde se vzala nejrozšířenější odpověď na kýchnutí – „na zdraví“? Původ najdeme ve středověku, kdy si lidé během morové epidemie přáli pevné zdraví, aby se jim nákaza vyhnula.

Zdroj: www.tantumverde.cz