Facebook

Rybí olej - důležitý zdroj vitamínů pro děti i dospělé

Když se řekne rybí olej, většina z nás si představí charakteristickou vůni a ne příliš populární chuť. Tato negativní nálepka však vůbec nekoresponduje s hodnotnými vitamíny, minerály a tělu prospěšnými oleji, které jsou v rybím oleji obsaženy.

Rybí olej (Jecoris aselli oleum) je získáván z čerstvých jater treskovitých mořských ryb. Je málo viskózní, čirý, světle žlutý až žlutý, na vzduchu a světle potom houstne a tmavne. Vyznačuje se poměrně vysokým množstvím vitamínu A a D. Rybí olej obsahuje kromě vitamínů také omega 3 nenasycené mastné kyseliny (kyselinu eikosapentaenovou – EPA a kyselinu dokosahexaenovou – DHA). Je zdrojem minerálu jódu.


Čím jsou prospěšné vitamíny, EPA a DHA obsažené v rybím oleji?

Vitamín A (retinol) je nezbytný pro tvorbu očního barviva, umožňujícího barevné vidění. Při poranění nebo chronických onemocněních pokožky se používá k rychlejšímu hojení porušené kůže (má tzv. epitelizační účinek). Samotný rybí olej je pro obsah vitamínu A součástí spousty kosmetických přípravků určených k léčbě a prevenci opruzenin, bércových vředů i mírných proleženin, případně popálenin. (např. přípravky : RYBILKA, DĚTSKÁ MAST S RYBÍM OLEJEM).

Vitamín D v těle ovlivňuje ukládání a uvolňování vápníku do kostí a z kostí. Společně s vápníkem je prevencí křivice (rachitidy) u dětí a řídnutí kostí (osteomalacie a osteoporózy) u dospělých.

Perorálně podávaný rybí olej může ve vyšších dávkách (nad 3 gramy za den) působit mírné trávící obtíže – bolesti břicha, nevolnost. Výskyt těchto nežádoucích účinků je však poměrně nízký – okolo 4 %.

Kombinace omega 3 nenasycených mastných kyselin EPA a DHA má příznivý vliv na srdce i cévy. Působí proti ukládání „cholesterolu" do cév, pozitivně ovlivňuje viskozitu krve, snižuje krevní tlak a význam má i působení protizánětlivé. K normální funkci srdce přispívají při denním přijmu 250mg EPA a DHA.

Vhodné jsou například přípravky: MAXICOR tobolky, MAXICOR CHOLESTA tobolky, DL-OMEGA 3 tobolky, GS OMEGA 3 kapsle, EPAVIT v tekuté formě, MOLLERS kapsle nebo v tekuté formě.

Dostatečné množství EPA a DHA je nezbytné také při vývoji nervové soustavy dítěte. Dětský organismus není schopen v dostatečné míře EPA a DHA vytvořit a je odkázaný na příjem omega 3 nenasycených mastných kyselin v potravě. Dostatek EPA a DHA má vliv nejen na správný růst a vývoj mozku dítěte, rozvoj mentálních funkcí, soustředění, paměti a procesu učení, ale i na psychickou vyrovnanost a případné příznaky související s hyperaktivitou. Optimální účinnost je dosažena přibližně v poměru EPA a DHA 3:1.

Vhodné jsou přípravky: LIBRETTO tobolky, EQUAZEN tobolky nebo v tekuté formě a ACUTIL kapsle (kde je přidaný extrakt z ginko biloba na zlepšení paměti)

Jak co nejpřirozeněji dostat rybí olej do těla?

Nejpřirozenější formou příjmu rybího oleje je konzumace treskovitých ryb. Lékařská doporučení uvádějí, že ideální je konzumace dvou porcí ryb týdně. V jedné porci by přitom mělo být 200 – 500 mg EPA + DHA.

Vhodné ryby:

• losos
• makrela
• pstruh

Typickou chuť rybího masa však nemusí snést každý. Pokud patříte mezi ty, kdo lososa, makrelu nebo pstruha dvakrát týdně nesníte, lze dostat do těla rybí olej ve formě kapslí. Zařadit je můžeme nikoliv mezi léčivé přípravky, ale mezi tzv. doplňky stravy.
Ať už se rozhodnete pro podávání rybího tuku (oleje) v jakékoliv formě, třeba i na lžíci, na vaše tělo to bude mít jednoznačně pozitivní vliv.


PharmDr. Mária Bayerová

lékárna Medicentrum

prosinec 2021

Zdroj: www.lekarnickekapky.cz