Facebook

DETOXIKACE

Detoxikace neboli očista těla je přirozený proces, který v našem těle probíhá neustále a je prevencí mnoha zdravotních potíží. Během detoxikace se náš organismus zbavuje škodlivých látek - toxinů, které se v těle usazují a negativně působí nejen na tělo, ale i psychiku. Orgány, které se na detoxikaci podílejí, jsou především játra, ledviny, střeva a lymfatický systém.

Mezi negativní vlivy zapříčiňující nedostatečnou detoxikaci patří např. nedostatek pohybu a sedavé zaměstnání, častý stres, nespavost, strava plná nepřirozených chemikálií nebo nadměrná konzumace alkoholu a cigaret.

PŘÍZNAKY

Příznaky se mohou dostavit v podobě špatného trávení, nepravidelného vyprazdňování, pocitu těžkosti, únavy, výkyvů nálad nebo kožních potíží.

OČISTA

Játra - přirozenou očistu jater podporuje především dostatečný pitný režim, čerstvě vymačkané zeleninové šťávy, citronová šťáva, jaterní čaje nebo omezení masa a mastných jídel ve stravě. Z bylinek především Ostropestřec mariánský, který existuje i ve formě tablet či kapek. (Ostropestřec Plus, Ostropestřec+Reishi, Flavobion, Lagosa.

Ledviny - spolu s játry a střevy fungují jako filtr škodlivých látek. Zastávají mnoho důležitých funkcí, a proto si zaslouží pořádnou péči (např. dostatečný pitný režim nejlépe ve formě čisté vody, ledvinový čaj, přeslička rolní, pampeliška lékařská).

Střeva - je důležité myslet na naši střevní flóru, posilovat ji, aby byla schopná bojovat s toxiny a správně zpracovat procházející tráveninu. To, v jakém stavu máme střeva, může ovlivňovat i naši náladu. Vhodná jsou probiotika, psyllium, lněná semínka, lehká zdravá strava s obsahem vlákniny a dostatek tekutin.

Lymfatický systém - pokud se cítíte oteklí, unavení a podráždění, na vině může být stagnující lymfa. K tomu může napomoci lymfatická masáž, svižná chůze či plavání a lymfu podpořit i bylinnými čaji a tinkturami (Lymfodren , homeopatické kapky Lymphomyosot, měsíček lékařský).

ANTIOXIDANTY

Pro detoxikaci jsou také důležité antioxidanty - chrání buňky před působením volných radikálů tím, že se na ně naváží a neutralizují jejich aktivitu, jsou tedy takovou přírodní biologickou reakcí na toxiny z životního prostředí. Některé antioxidanty si umí tělo vyrobit samo, jiné musíme získávat ze stravy, patří sem např. vitamin A,B,C,E, selen, zinek, Spirulina.

Další složky, které podporují detoxikaci organismu – Chlorella , aloe vera, kurkuma, zázvor, kopřiva dvoudomá, zelený čaj, zelený ječmen, artyčok, tinktury Naděje, detoxikační čaje.


Tereza Barteková, DiS.

lékárna Centrum

duben 2022