Facebook

Popáleniny jsou poranění, která vznikají působením vysokých teplot na povrch těla. Podle způsobu vzniku je dělíme na popáleniny termické (plamen, opaření), elektrické (blesk, elektrický proud), chemické (kyseliny, zásady).

Přestože popáleniny jsou v podstatě poranění kůže a podkoží, jejich následky postihují celý organismus.

Při větších popáleninách se rychle rozvíjí tzv. popáleninový šok, protože na spálených místech vznikají jedovaté látky, které pronikají do krve a zaplavují celé tělo. Zničením ochranného valu kůže je vytvořena vstupní brána pro choroboplodné zárodky, kromě toho dochází ke ztrátě tekutiny (plasmy), krev se zahušťuje a zhoršuje se zásobení kyslíkem.

Při rozsahu poškození 10 % až 15 % povrchu těla (dospělí) a u dětí 5 % až 10 % povrchu těla je pravděpodobný rozvoj šoku a je nutné co nejrychleji pacienta dopravit na popáleninové centrum k ošetření, popř. k ošetření a hospitalizaci.
Rozsah popálené plochy malého rozsahu se orientačně určí podle velikosti dlaně (plocha dlaně odpovídá přibližně 1 % povrchu těla) u dětí i u dospělých.

Menší popáleniny a spálení od slunce

První pomocí je příjemně chladný obklad (tkanina namočená ve studené vodě), který jemně přiložíme na spálenou pokožku. Pokud nedošlo k výraznému spálení kůže, které vytvoří i puchýřky, je možné vyzkoušet i chladnější sprchu.

Mezi léčiva, která pomohou spálenou kůži zhojit a zregenerovat, patří především dexpanthenol - zmírňuje zánět a obnovuje bariérovou funkci pokožky. Je k dispozici ve formě krémů nebo mastí (Bepanthen, Calcium pantothenicum), ale také pěny (Panthenol Omega chladivá pěna nebo Panthenol Omega chladivá pěna s aloe vera), které minimalizují další podráždění kůže při roztírání. Osvědčeným pomocníkem pro lehčí případy jsou tělová mléka (Panthenol Omega tělové mléko aloe vera nebo rakytník). Obecně jsou na akutní případy vhodnější gely, krémy a mléka s vyšším obsahem vody, které pokožku příjemně zchladí, na dohojení potom krémy a masti, které pokožku promastí a vyživí (RevitGal mast s vitaminem E, Infadolan ung.- s obsahem vitaminů A a D2 ).

Dalšími výbornými hojivými prostředky na spáleniny jsou přípravky s obsahem aloe vera. Atlantia Aloe vera gel obsahuje 96 % za studena zpracované šťávy z listů ekologicky pěstovaných rostlin, má hydratační a zklidňující účinky, napomáhá regeneraci buněk a oddaluje tak příznaky stárnutí, uzdravuje poškozenou pokožku. Vysoce hydratační krém Superdefense Aloe vera obsahuje účinný antioxidant avokádový olej a vitamin E chrání pokožku před volnými radikály, hloubkově vyživuje.

Zástupcem zdravotnického prostředku účinkujícího na principu vlhkého hojení v případě poškozené kůže je gel Hemagel®. Hemagel® má schopnost vázat volné kyslíkové radikály, které vznikají při zánětlivém procesu, a tím urychluje proces hojení. Zamezuje přístupu infekce a má antibakteriální účinky.

K léčivům účinně tlumícím svědění a pálení patří antihistaminika, která mají lokální účinek zevně na kůži (Fenistil gel, Beldimet gel) nebo celkový účinek, pokud se užívají vnitřně (Fenistil gtt, Claritine tbl., Zyrtec tbl., Analergin tbl.), případně je možné je zkombinovat. Tyto léčivé přípravky (zejména celkové) je vhodné použít i v případě výskytu tzv. sluneční alergie. Po vystavení pokožky UV zářením vznikne u některých osob v těle alergen, který způsobí výskyt svědivé červené vyrážky až mokvajících puchýřků. Nejvíce je postižen krk, dekolt a ruce. Jako prevence v tomto případě nejvíce pomáhá předem pokožku pomalu a šetrně „zvykat na slunce“. Ošetření je stejné jako u spálené kůže.

Důležité je dodržení pitného režimu. Kůži je potřeba hydratovat i zevnitř. Denně bychom měli vypít takové množství čisté vody, které odpovídá 20-40 ml/kg tělesné váhy, a to i několik dní po zhojení spálenin. Během slunění i po spálení bychom měli omezit příjem alkoholu. Vhodné je také doplnění minerálů iontovými nápoji např. Litorsal.

Spáleniny od slunce v žádném případě není vhodné podceňovat, může je doprovázet také úžeh či úpal. Pokud se objeví horečka, bolesti hlavy, zimnice, závratě, nevolnost, zvracení nebo pokud jsou puchýře od spálení příliš velké, je potřeba vyhledat lékařskou pomoc.

Opakované spálení sluncem velmi vysušuje pokožku, zrychluje stárnutí kůže a především zvyšuje riziko životu nebezpečné rakoviny kůže.             Před sluněním proto vždy používáme opalovací přípravky s ochrannými faktory např. Eucerin Sun, Vichy Capital Soleil, Ladival, Linola Sun apod.

Pokračování článku o popáleninách zde.

Krásné slunečné  léto bez poškození kůže


Mgr. Eva Kulichová

lékárna Draháň

červen 2023

zdroj: www.lekarnickekapky.cz